KEHIDUPAN

Scrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text Generator

Wednesday, May 23, 2012

JaPaNeSe CHeESe CaKe

Assalamulaikum, sht ka? hr nie mod rajin nk masukkan resepi yg aku cuba smlm..
sebenarnya dh lama cari resepi kek nie.. lgpun aku pon mmg suka mkn
sblm nie dok beli kt tesco ja.. so kali nie dh dpt aku pun terus bt la..
aku bt smlm kek nie.. bg en.suami ckit utk bwk p keja n bwk mai ofis ckit.
cara steam bath okey xnk merapu panjang en3 utk kali nie nk syer resepi JAPANESE CHEESE CAKE


Bahan-bahan ( 8-9 inci x 3 inci)


250g cream cheese (pakai jenama tatura)

50g butter

100ml susu segar ( aku boh susu susu full cream yg dutch lady)

6 biji kuning telur

1/4 sudu kecil garam

60g tepung gandum

1 sudu kecil baking powder

20g tepung jagung

140g gula

6 biji putih telur
1/4 sudu kecil cream of tartar

1 sudu kecil jus lemon (xboh pon xpa)

*selain tepung gandum, tepung kek pon blh gak klu nk guna tepung kek so xyah la boh baking powder


Cara-cara



1. Sediakan tin kek yg bulat berukuran 8" - 9" yang di bawahnya dia lapik kertas minyak dan tepinya di sapu sedikit butter atau planta.



2. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn cara double boiler. Sejukkan. Kemudian masukkan tepung, baking powder, tepung jagung, kuning telur & garam ke dalam adunan cream cheese & gaul hingga sebati.

3. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama cream of tartar sampai berbuih (foamy) dan masukkan gula dan pukul lagi dengan high speed sampai pekat (soft peak) 1 lg cara nk tau dah pekat atau tak cuba terbalikkan bekas 2, klu jatuh maknanya kena bt lain..

4. Campurkan adunan cream cheese kedalam adunan putih telur dan kacau hingga sebati. Tuangkan adunan kek dalam tin pembakar.


5. Panaskan oven dlm 5 ke 10 minit sblm masukkan adunan kek



6. Bakar kek cara steam bath (waterbath) pada 160 degree C (325 degree F) untuk 1 jam. Sejukkan, nk lg sedap bila dh sejuk masukkan ke dalam peti sejuk, kemudian blh la mkn.





nie la cara steam bath @ waterbath 
cheese kn cpt masak so xnk bg hangit bahagian bwh kena la bt mcm nie...

okey dh siap.. lg sedap klu simpan dlm peti sejuk.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...