KEHIDUPAN

Scrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text GeneratorScrolling Glitter Text Generator

Sunday, May 13, 2012

bLUEBeRrY cHeESe tArT


Assalamulaikum.. dh lama xupdate resepi dlm blog nie.. sbnrnya nie bkn pertama kali aku bt blueberry cheese tart nie.. dh byk kali bt cuma.. mcm besa la maleh nk masukkan ke dlm blog.. so kali nie aku kongsi resepi nie.. xperlu kedekut ilmu.. betoi dak?

BAHAN PASTRY
1 biji telur
100g butter
75g icing sugar
300g tepung gandum (xsemestinya cukup kena tambah lg gak)

CARANYA
Semua bahan disatukan dan diuli sehingga menjadi doh
(klu guna gula halus or gula yg besa kena pukul telur, butter n gula dulu pas 2 br gaul dgn tepung)
simpan dlm peti sejuk selama sejam. lg lama lg okey, xnk simpan dlm peti sejuk pon xpe
Bulat2 kan doh sebesar ibu jari dan tekan dlm acuan tat & cucuk2 kan sikit dgn garpu.
Bakar selama 15minit - 160°C

KRIM CHEESE
250g keju Philadelpia/Tatura (atau apa2 brand yg halal)keluarkan cream cheese 20-30minit dari peti sejuk sebelum digunakan, jangan biarkan cheese mencapai suhu bilik.
60g icing sugar
1 biji telur
1 sudu besar planta @ mentega (utk nampak smoothly)

CARANYA
Pukul semua bahan sehingga halus & rata
pipekan dulu sedikit blueberry filling kemudian tutupkan pula dgn krim cheese (masukkan krim cheese ke dlm piping bag dulu tau agar xcomot nnt)
lepas tu barulah dilorek mengikut corak disukai
(sedikit krim cheese + sdikit bluberry kaler - dan dilorekkan ke atas prmukaan tat)
kemudian di bakar sekejap dlm 3minit or bila kita sentuh permukaan cheess xlekat kt tgn


dh siap blueberry cheese tart


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...